3 buah-buahan yang korang tak sangka boleh bantu untuk elak sembelit

3 buah-buahan yang korang tak sangka boleh bantu untuk elak sembelit

Sembelit adalah masalah biasa yang ramai antara kita hadapi. Pengurangan pergerakan makanan melalui sistem pencernaan atau transit kolon yang tertunda (delayed colonic transit), adalah salah satu penyebab yang paling biasa. Diet rendah serat, penuaan, dan ketidakaktifan fizikal juga boleh menyebabkan sembelit.

Walaupun ubat untuk sembelit biasanya merangkumi julap, pelembut najis, dan makanan tambahan serat, memanfaatkan beberapa makanan yang meningkatkan diet anda boleh menjadi alternatif yang selamat dan berkesan.

Berikut adalah TIGA buah-buahan yang dapat membantu anda membuang air besar.

1. Epal – mengandungi jenis serat larut tertentu yang disebut pektin

Sumber gambar: Healthline

Epal adalah sumber serat yang baik, dengan sebiji epal kecil (149 gram) menyediakan 3.6 gram serat. Serat melewati usus anda yang tidak dicerna, membantu pembentukan najis dan mendorong pergerakan usus yang kerap.

Epal juga mengandungi jenis serat larut tertentu yang disebut pektin, yang terkenal dengan kesan pencahar (laxative effect). Dalam satu kajian, 80 peserta dengan sembelit mengambil suplemen pektin.

Setelah 4 minggu, pektin mempercepat waktu transit di usus besar, mengurangkan gejala sembelit, dan bahkan meningkatkan kesihatan pencernaan dengan meningkatkan jumlah bakteria bermanfaat dalam usus.

2. Kiwi – Satu kiwi sederhana (69 gram) mengandungi 2 gram serat

Sumber gambar: NDTV Food

Kiwi sangat kaya dengan serat, yang menjadikannya makanan yang sangat baik untuk membantu meningkatkan pencernaan teratur. Satu kiwi sederhana (69 gram) mengandungi 2 gram serat. Kiwi terbukti dapat merangsang pergerakan di saluran pencernaan, membantu pergerakan usus.

Satu kajian terdahulu memberi 33 biji kiwi ke peserta sembelit dan 20 peserta yang tidak mengalami sembelit, membuang air besar dua kali sehari dalam tempoh 4 minggu.

Kiwi membantu mempercepat masa transit usus, mengurangkan penggunaan pencahar (laxative), dan memperbaiki gejala sembelit.

Cuba tambah kiwi ke dalam smoothie atau mangkuk sarapan anda yang seterusnya untuk hidangan tinggi serat yang enak.

3. Pir (Pear) – Tinggi sorbitol, alkohol gula yang bertindak sebagai agen osmotik

Sumber gambar: Healthy Paws

Pir boleh membantu mengurangkan sembelit dengan beberapa cara. Pertama, ia kaya serat. Satu pir sederhana (178 gram) mengandungi 6 gram serat, masing-masing memenuhi sekitar 16% dan 25% keperluan serat lelaki dan wanita.

Pir juga tinggi sorbitol, alkohol gula yang bertindak sebagai agen osmotik untuk menarik air ke dalam usus dan merangsang pergerakan usus. Tambahan pula, pir mengandungi fruktosa, sejenis gula yang hanya dapat diserap dalam jumlah yang terhad.

Ini disebabkan oleh cara tubuh anda memetabolismekan fruktosa. Bukan hanya diserap pada kadar yang lebih perlahan, tetapi juga sejumlah besar fruktosa hanya dapat dimetabolisme oleh hati anda.

Pir sangat serba boleh dan senang ditambahkan pada makanan anda. Mereka boleh dimasukkan ke dalam salad, smoothie, dan sandwic atau dimakan mentah untuk makanan ringan.

Sumber: Healthline

Suka dengan pengisian artikel ini? Mari dapatkan banyak lagi artikel berkaitan kesihatan dari kami dengan menyertai channel telegram kami di sini: https://t.me/kitasihat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *