Pesakit COVID-19 yang memiliki kadar Vitamin D mencukupi dalam badan kurang risiko kematian?

Pesakit COVID-19 yang memiliki kadar Vitamin D mencukupi dalam badan kurang risiko kematian?

Vitamin D adalah vitamin larut lemak yang memainkan beberapa peranan penting dalam badan anda. Nutrien ini sangat penting untuk kesihatan sistem kekebalan tubuh, membuat banyak orang bertanya-tanya, apakah pengambilan vitamin D dapat membantu mengurangkan risiko dijangkiti COVID-19.

Walaupun saat ini tidak ada penawar untuk COVID-19, langkah pencegahan seperti penjarakan fizikal dan kebersihan yang betul dapat melindungi anda dari dijangkiti virus. Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa mempunyai tahap vitamin D yang sihat dapat membantu menjaga sistem kekebalan tubuh anda dan dapat melindungi dari penyakit pernafasan secara umum.

Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa pesakit yang dirawat di hospital kerana COVID-19, yang memiliki kadar vitamin D yang mencukupi mempunyai  kurang risiko dan kematian.

Bolehkah mengambil vitamin D melindungi anda daripada COVID-19?

Sumber gambar: The Daily Meal

Beberapa kajian telah meneliti kesan suplemen vitamin D atau kekurangan vitamin D terhadap risiko dijangkiti koronavirus baru, SARS-CoV-2.

Walau bagaimanapun, satu kajian baru-baru ini telah menentukan bahawa tahap darah 25-hidroksivitamin D sekurang-kurangnya 30 ng / mL nampaknya membantu mengurangkan kemungkinan hasil klinikal dan kematian yang buruk pada pesakit yang dirawat di hospital kerana COVID-19.

Data hospital dari 235 pesakit COVID-19 telah dianalisis. Pada pesakit yang berusia lebih dari 40 tahun, mereka yang memiliki kadar vitamin D yang mencukupi adalah 51.5% lebih kecil kemungkinannya mengalami akibat buruk, termasuk menjadi tidak sedar, hipoksia (keadaan kekurangan oksigen pada tisu tubuh) dan kematian, dibandingkan dengan pesakit yang kekurangan vitamin D.

Tiada bukti kukuh, masih dalam penelitian kajian

Kajian lain juga menunjukkan bahawa kekurangan vitamin D boleh membahayakan fungsi imun dan meningkatkan risiko anda menghidap penyakit pernafasan.

Walaupun penyelidikan berterusan, bukti bahawa suplemen vitamin D mengurangkan risiko terkena COVID-19 masih terhad. Mempunyai tahap vitamin D yang sihat dapat meningkatkan kesihatan imun dan mungkin dapat membantu serba sedikit pesakit COVID-19.

Sumber: Healthline

Suka dengan pengisian artikel ini? Mari dapatkan banyak lagi artikel berkaitan kesihatan dari kami dengan menyertai channel telegram kami di sini: https://t.me/kitasihat

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *