Ben Amir mengalami sakit Atelophobia? Ini tanda-tanda seseorang itu mengalaminya

Ben Amir mengalami sakit Atelophobia? Ini tanda-tanda seseorang itu mengalaminya

Ben Amir bermula sebagai salah seorang finalis Hero Remaja 2011/2012. Antara drama lakonannya ialah Playboy Itu Suami Aku (2013), Suri Hati Mr. Pilot (2016), Cinta Tiada Ganti (2018) dan Sweet Dreams (2019). Namun, nama Ben Amir menjadi bualan ramai apabila dia mengakui mengalami Atelophobia.

Ramai yang tertanya-tanya, apa itu sakit Atelophobia? Adakah anda juga sedang mengalaminya tapi tak perasan? Ini beberapa fakta penting mengenai Atelophobia yang anda semua kena tahu.

Perasaan ketakutan yang tidak rasional untuk melakukan kesilapan

 

Siap ada buku pasal ni. Imej dari Amazon

Atelophobia sering disebut sebagai sifat mementingkan kesempurnaan (perfectionism). Dan sementara itu, ia juga dianggap sebagai sifat mementingkan kesempurnaan yang ekstrem, Menurut Dr. Gail Saltz, profesor psikiatri bersekutu di New York mengatakan ia lebih daripada itu, ia adalah ketakutan yang tidak rasional untuk melakukan kesilapan.

“Seperti mana-mana fobia, orang yang mengalami atelophobia memikirkan ketakutan untuk melakukan kesalahan dengan cara apa pun; itu membuat mereka mengelak daripada melakukan sesuatu kerana mereka lebih suka tidak melakukan apa-apa selain melakukan sesuatu dan berisiko melakukan kesalahan, ini adalah cara penghindarannya,” – Dr. Gail Saltz

Simptom-simptom yang menunjukkan seseorang itu mengalami Atelophobia

Terlalu mengejar kesempurnaan. Imej dari Lucid Smart Pill

1) Anda takutkan kelemahan

Sebilangan besar orang takut melakukan kesalahan, tetapi apa yang meningkatkan ketakutan setiap hari apabila anda melayan ketakutan itu dengan reaksi tertentu. Orang dengan atelophobia mempunyai tindak balas yang kuat secara tidak padan terhadap pemikiran ketidaksempurnaan – ini adalah perbezaan antara merasa gugup sebelum bercakap di depan umum dan meninggalkan terus ucapan kerana pemikiran menakutkan semata-mata.

2) Anda mengelakkan situasi di mana anda mungkin melakukan kesilapan

Fobia dicirikan oleh tingkah laku mengelakkan; dengan kata lain, seseorang akan berusaha keras untuk mengelakkan apa-apa yang menakutkan mereka. Dalam kes atelophobia, ini bermaksud menjauhkan diri dari situasi di mana anda mungkin melakukan kesilapan atau terserempak dengan situasi tidak sempurna.

3) Anda menetapkan standard yang sukar dilakukan

Orang yang mengalami atelophobia sangat kritikal terhadap pekerjaan mereka sendiri dan akibatnya, mereka biasanya mencari kesalahan mereka sendiri.

4) Anda lebih suka tidak melakukan apa-apa dari melakukan sesuatu yang tidak betul

Ketakutan ketidaksempurnaan boleh berlaku dalam semua jenis situasi, dan menghindarinya mungkin bermaksud menangguhkan sesuatu. Ringkasnya, atelophobia lebih suka melakukan apa-apa selain membuat sesuatu yang salah mengikut standard mereka sendiri. Sekaligus, ini boleh menyebabkan kesukaran serius di tempat kerja.

5) Ketakutan untuk mengganggu hidup anda

Sebilangan besar orang dapat mengatasi ketakutan mereka dengan cepat; mereka mungkin tidak menyukainya, tetapi mereka mampu menghadapinya. Akan tetapi, atelophobia menjadikannya lebih sukar untuk berfungsi dalam masyarakat, sama ada ketidakmampuan untuk bekerja tepat pada waktunya atau kesukaran untuk menjaga hubungan – dan ketika itulah masanya untuk meminta pertolongan.

Sumber: Healthline dan Bustle

Suka dengan pengisian artikel ini? Mari dapatkan banyak lagi artikel berkaitan kesihatan dari kami dengan menyertai channel telegram kami di sini: https://t.me/kitasihat

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *