Kenali dua Saintis Muslim yang mencipta vaksin COVID-19 yang dibeli oleh Malaysia

Kenali dua Saintis Muslim yang mencipta vaksin COVID-19 yang dibeli oleh Malaysia

Vaksin Covid-19 dengan keberkesanan 90% akhirnya berjaya ditemui. Pujian dan penghargaan harus diberikan kepada sepasangan Muslim dari Turki iaitu Dr. Ugur Sahin, dan Dr. Ozlem Tureci. Doktor yang berusia 55 tahun dan isterinya yang berusia 53 tahun sebelum ini telah membentuk satu pasukan yang memberi harapan sebenar kepada dunia untuk membangunkan vaksin. Pfizer dan BioNTech, mendakwa produk itu 90% berkesan dan akan segera disediakan. Ini adalah kejayaan dalam dunia perubatan.Siapakah Dr. Ugur Sahin dan Dr. Ozlem Tureci ini?

Suami dan isteri berstatus saintis. Imej dari Business Insider

Dilahirkan di Turki dan dibesarkan di Jerman, Ugur Sahin tergolong dalam keluarga pendatang yang bekerja di sebuah kilang Ford. Dia menjadi doktor dengan pengkhususan imunoterapi. Isterinya, Ozlem Tureci pula adalah ahli lembaga BioNTech, sebuah syarikat yang dimiliki oleh suaminya. Dia adalah anak perempuan seorang doktor Turki yang juga berhijrah ke Jerman.

┼×ahin dilahirkan di Iskenderun, Turki. Pada usia empat tahun, dia berhijrah ke Jerman bersama ibu bapanya. Bapanya bekerja di sebuah kilang Ford, dan beliau belajar perubatan di University of Cologne. Beliau lulus pembelajarannya pada tahun 1990 dan memperoleh Ph.D. pada tahun 1993.

Beliau menghabiskan masa lapan tahun berikutnya untuk bekerja di Hospital Universiti Saarland. Setelah tinggal selama lapan tahun di Hospital Universiti Saarland, dia mengajar di sebuah fakulti di University of Mainz pada tahun 2000 dan memperoleh profesor pada tahun 2008.Kemudiannya, beliau mengahwini isterinya sekarang, Ozlem Tureci, pada tahun 2002, dan mereka kemudian mempunyai seorang anak perempuan. Walaupun pada hari perkahwinan mereka, mereka mencari masa untuk bekerja. Kedua-duanya menyukai pengajaran dan penyelidikan dan menubuhkan syarikat untuk mengembangkan alat imunoterapi barah.

Yayasan milik Bill Gates melabur dalam syarikat mereka

Di makmal penyelidikan mereka. Imej dari Strait Times

Yayasan Bill & Melinda Gates melaburkan $ 55 juta dalam syarikat itu. Kedua-duanya jenis merendah diri dan menjalani kehidupan yang sederhana walaupun berada di antara 100 orang terkaya di Jerman. Sahin masih menunggang basikal lamanya.

Sumbangan mereka terhadap Vaksin Covid-19 adalah peristiwa luar biasa dalam sejarah dunia, yang memberi harapan kepada jutaan orang yang menderita kerana wabak tersebut. Terdapat 51 juta kes COVID-19 dengan jumlah kematian 1.3 juta. Kes semakin meningkat. Vaksin ini akan membolehkan orang pulih dan negara untuk mengembalikan ekonomi mereka.

Suka dengan pengisian artikel ini? Mari dapatkan banyak lagi artikel berkaitan kesihatan dari kami dengan menyertai channel telegram kami di sini: https://t.me/kitasihat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *