Bentuk baru virus COVID-19 ditemui di England. Diberi nama “VUI – 202012/01”

Bentuk baru virus COVID-19 ditemui di England. Diberi nama “VUI – 202012/01”

Pihak Public Health England (PHE) telah melakukan pemantauan akibat peningkatan kes di kawasan tenggara England iaitu Kent dan London. Varian (bentuk) baru virus COVID-19 itu diberi nama ‘VUI – 202012/01’ (Varian Pertama dalam Penyiasatan pada bulan Disember 2020).

Pada 13 Disember, 1,108 kes dengan varian ini telah dikenal pasti, terutamanya di Selatan dan Timur England.  Setakat ini, belum ada bukti yang menunjukkan bahawa strain ini mempunyai pengaruh terhadap keparahan penyakit, tindak balas antibodi atau keberkesanan vaksin.

Sebilangan besar kes virus varian ini telah diperhatikan di beberapa kawasan di mana terdapat juga kejadian kes COVID-19 yang tinggi. Masih belum diketahui sama ada varian ini bertanggungjawab untuk peningkatan jumlah kes ini. Pihak Public Health England akan memantau kesannya dalam beberapa hari dan minggu akan datang.

Apakah bentuk VUI – 202012/01?

Kebanyakan virus akan bermutasi seperti influenza bermusim berubah setiap tahun. Varian SARS-CoV-2 juga telah ditemui di negara lain seperti Sepanyol.

“Varian (bentuk) ini merangkumi mutasi dalam bentuk bucu tajam protein (spike protein). Perubahan pada bahagian bucu tajam protein ini dapat mengakibatkan virus menjadi lebih mudah berjangkit dan mudah tersebar di antara orang.” – Petikan dari Public Health England

Kedudukan bucu tajam protein (spike protein). Imej dari Wiley Analytical Science

Seorang penasihat perubatan Public Health England, Dr. Susan Hopkins, berkata:

“Kami sedang menyiasat strain baru SARS-CoV-2, terutamanya di Kent dan kawasan sekitarnya. Tidak disangka virus itu akan berkembang dan penting bagi kita untuk melihat perubahan dengan cepat untuk memahami potensi risiko yang mungkin ditimbulkan oleh varian ini. Ketika ini tidak ada bukti bahawa strain ini menyebabkan penyakit yang lebih parah, walaupun dikesan dalam geografi yang luas terutama di mana terdapat banyak kes yang dikesan.”

Apakah kaedah terbaik untuk kita kekal selamat?

Dalam keadaan ini, Dr. Susan Hopkins menasihatkan kaedah terbaik untuk menghentikan jangkitan adalah dengan mematuhi peraturan sedia ada – basuh tangan kita, pakai pelitup muka dan jauhkan jarak dari orang lain.

Langkah kawalan yang disyorkan untuk membatasi penyebaran varian baru terus diuji, mengikuti panduan sedia ada dan mematuhi sekatan terhadap ‘Tangan, Wajah, Ruang’ serta mengehadkan jumlah kontak anda.

Suka dengan pengisian artikel ini? Mari dapatkan banyak lagi artikel berkaitan kesihatan dari kami dengan menyertai channel telegram kami di sini: https://t.me/kitasihat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *