Daging Harimau Menangis dikecam. Makan daging panas terlebih punca kanser

Daging Harimau Menangis dikecam. Makan daging panas terlebih punca kanser

Video ibu Neelofa, Noor Katini yang menyebut mengenai hak milik jenama Harimau Menangis telah menjadi kontroversi dan menerima banyak kritikan. Namun, Syarikat Noor Khan Enterprise milik ibunya itu telah memohon maaf dan menjelaskan maksud sebenar mereka. Syarikatnya hanya mendaftar nama produk makanan Harimau Menangis di Perbadanan Hak Intelek Malaysia (MyIPO), untuk melindungi penggayaan, susun atur grafik, kod warna dan tulisan pada bungkusan produk. Jadi, sesiapa sahaja masih boleh menggunakan nama Harimau Menangis.

Bagi peminat makanan daging, Harimau Menangis ini adalah sebahagian bahagian daripada daging. Masih banyak lagi bahagian daging lain yang mempunyai keunikan tersendiri. Dalam hal kesihatan, daging adalah salah satu makanan yang cukup kontroversi. Sesetengah pihak kata ia makanan utama untuk protein dan pihak lain berpendapat ia tidak menyihatkan.

Oleh sebab itu, amat penting bagi itu untuk mengetahui jumlah daging yang mencukupi untuk badan. Tak lebih dan tak kurang dalam pengambilannya serta cara memasak yang terbaik.

Pengambilan daging untuk memberikan keseimbangan antara kelebihan dan kekurangannya

Bahagian-bahagian daging. Imej dari Sirap Limau

Jenis-jenis daging ini ada pelbagai dan ramai orang sering keliru. Dua jenis daging yang perlu kita tahu adalah daging merah dan daging yang diproses.

  1. Daging merah: Semua jenis otot daging dari mamalia, termasuk daging lembu, sapi, kerbau, kambing, kuda dan kambing.
  2. Daging yang diproses: Daging yang telah diubah melalui pengasinan, pengawetan, penapaian, pengasapan atau proses lain untuk meningkatkan rasa atau meningkatkan pengawetan. Daging yang diproses ini termasuklah sosej.

Terdapat bukti kukuh bahawa pengambilan daging merah atau daging yang diproses adalah penyebab barah kolorektal. Oleh sebab itu, cara terbaik adalah dengan mengehadkan pengambilan daging mengikut kadar yang sihat. Ini kerana daging adalah sumber protein yang sangat baik dan memiliki beberapa vitamin dan mineral, termasuk vitamin B12, niasin, dan selenium.

“Sekiranya anda makan daging merah, hadkan pengambilannya tidak lebih dari tiga bahagian makanan (portion) setiap minggu. Tiga bahagian makanan bersamaan dengan berat masak sekitar 350–500 gram. Makan daging yang diproses dengan sedikit.” – seperti ditulis di Dana Penyelidikan Kanser Dunia (WCRF)

Jumlah daging merah yang ditentukan ini dipilih untuk memberikan keseimbangan antara kelebihan makan daging merah dan kekurangannya (peningkatan risiko barah kolorektal dan penyakit tidak berjangkit lain).

Cara memaksimumkan faedah dan mengurangkan kesan negatif ketika memasak daging

Nampak sedap dan berapi. Imej dari Live Science

Memasak dan menyediakan daging dengan cara tertentu boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anda. Ketika ia dipanggang, barbeku, atau diasap pada suhu tinggi, lemak dibebaskan dan menitis ke permukaan memasak yang panas. Ini menghasilkan sebatian toksik yang disebut sebagai hidrokarbon aromatik poliklik (PAHs), yang boleh naik dan meresap ke dalam daging. PAH bersifat karsinogenik, yang bermaksud boleh menyebabkan barah.

Cara nak lebih sihat adalah dengan kurangkan memasak daging dengan suhu yang tinggi. Sekiranya anda memanggang, memasak barbeku, atau menggunakan kaedah panas tinggi yang lain, segera hilangkan titisan dan elakkan terlebih masak.

Suka dengan pengisian artikel ini? Mari dapatkan banyak lagi artikel berkaitan kesihatan dari kami dengan menyertai channel telegram kami di sini: https://t.me/kitasihat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *