Siap pasang banner, para guru minta pihak tertentu pindahkan “Pengetua Mental”

Siap pasang banner, para guru minta pihak tertentu pindahkan “Pengetua Mental”

Pandemik COVID-19 yang melanda dunia hari ini, sedikit sebanyak telah memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental seseorang. Sebagai orang yang bekerja, tekanan dan bebanan kerja akan menguji kesihatan kita. Jika, ia melebihi had kekuatan fizikal dan mental anda, pasti anda berasa burnout. Ketika berada pada tahap emosi yang tidak stabil ini, apa-apa sahaja boleh berlaku jika tidak diuruskan.

Inilah yang mungkin berlaku kepada para guru di Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Seri Petaling apabila gambar sebuah banner yang digantung di sekolah mereka telah tular di Twitter. Pada banner itu telah tertulis tulisan sebegini:

“Kami guru-guru SMK BB Seri Petaling memohon pihak KEM/JPWPKL/PPD memindahkan segera Puan Norwaja Binti Nordin (Pengetua Mental) dari sekolah ini demi kembalikan kejayaan dan kecemerlangan sekolah,”

Pelbagai reaksi telah diberikan netizen sama ada bersetuju atau pun tidak, dengan tindakan para guru itu. Berkemungkinan pihak sekolah mewujudkan sistem baru semasa PKP sehinggakan guru-guru yang mengajar dari rumah terkesan dan tertekan.

Tak semua tekanan itu tak sihat, tapi apabila tekanan melebihi kemampuan anda…

Betul-betul stres ni. Imej dari Twitter Mxstaqim

Tak semua tekanan itu adalah sesuatu yang buruk. Tekanan yang bermanfaat dapat membantu anda tetap fokus, bertenaga, dan bersedia menghadapi cabaran baru di tempat kerja. Itulah yang membuat anda tetap berdiri teguh semasa pembentangan projek atau berjaga-jaga untuk mengelakkan kemalangan.

Tetapi di dunia kerja yang sibuk sekarang ini, tempat kerja sering kelihatan seperti tempat yang penuh emosi. Berjam-jam kerja, tarikh-tarikh akhir yang padat, dan tuntutan yang semakin meningkat dapat membuat anda merasa risau, lemas, dan terbeban. Dan apabila tekanan melebihi kemampuan anda untuk mengatasinya, ia berhenti membantu dan mula menyebabkan kerosakan pada minda dan badan anda – serta kepuasan kerja anda.

Tanda-tanda anda tertekan di tempat kerja

Apabila anda merasa tertekan di tempat kerja, anda hilang keyakinan dan mungkin menjadi marah, mudah marah, atau mengalah.Tanda dan gejala tekanan berlebihan di tempat kerja termasuk:

  • Rasa cemas, mudah marah, atau tertekan
  • Apatis, kehilangan minat dalam pekerjaan
  • Masalah tidur
  • Keletihan
  • Masalah menumpukan perhatian
  • Ketegangan otot atau sakit kepala
  • Masalah perut
  • Tak mahu bersosial
  • Kehilangan dorongan seks
  • Menggunakan alkohol atau dadah untuk mengatasinya

Suka dengan pengisian artikel ini? Mari dapatkan banyak lagi artikel berkaitan kesihatan dari kami dengan menyertai channel telegram kami di sini: https://t.me/kitasihat

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *