Dengan kadar vaksin sekarang, dunia hanya akan kembali NORMAL lagi 7 TAHUN

Dengan kadar vaksin sekarang, dunia hanya akan kembali NORMAL lagi 7 TAHUN

Bilakah wabak COVID-19 ini bakal berakhir? Ini adalah persoalan yang menjadi perbualan ramai antara kita sejak pandemik ini mula melanda pada tahun 2019. Untuk pengetahuan semua, jawapannya boleh diukur dengan kadar berapa rama yang telah disuntik vaksin ketika ini.Bloomberg telah membina pangkalan data terbesar suntikan COVID-19, dengan lebih daripada 119 juta dos diberikan di seluruh dunia. Kiraan yang telah dilakukan pihak Bloomberg menjangkakan bahawa dunia hanya akan kembali normal 7 tahun lagi, berdasarkan kadar kecepatan vaksin sedia ada.

Semakin ramai orang mendapat vaksin, maka imuniti kelompok muncul

Rakyat di negara barat telah mula divaksin. imej dari Yorkshire Live

Setakat ini, Israel adalah negara yang mempunyai kadar vaksinasi tertinggi di dunia yang dilakukan dalam masa dua bulan. Untuk negara besar seperti US, ia memakan masa sehingga awal tahun 2022 untuk mencapai tahap itu. Dengan kadar vaksinasi yang berlaku dengan lebih cepat di negara-negara Barat yang lebih kaya daripada seluruh dunia, ia akan memakan masa selama tujuh tahun untuk seluruh dunia mencapai kadar yang sama.Vaksinasi melindungi kita semua daripada jangkitan COVID-19 dalam beberapa minggu setelah mendapat suntikan. Tetapi jika hanya beberapa orang dalam komuniti yang diberi vaksin, virus itu dapat terus tersebar tanpa diperiksa. Apabila semakin ramai orang mendapat vaksin, sekumpulan orang mulai membangun pertahanan kolektif terhadap virus. Ini menyebabkan jangkitan sedia ada terasing serta tidak merebak menjadi wabak. Konsep ini dikenali sebagai imuniti kelompok (herd immunity).

 Boleh bermula dengan baik sebelum 75% orang diberi vaksin sepenuhnya

Imuniti kelompok boleh bermula dengan baik sebelum 75% orang diberi vaksin sepenuhnya. Selain itu juga, ada yang berpendapat imuniti kelompok adalah sebagai titik permulaan  ketika wabak tidak lagi dapat merebak. Sebagai contoh, walaupun terdapat sekumpulan kes campak di komuniti yang tidak divaksin, imuniti kelompok menghalangnya daripada merebak di seluruh negara.

Suka dengan pengisian artikel ini? Mari dapatkan banyak lagi artikel berkaitan kesihatan dari kami dengan menyertai channel telegram kami di sini: https://t.me/kitasihat

4 thoughts on “Dengan kadar vaksin sekarang, dunia hanya akan kembali NORMAL lagi 7 TAHUN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *