Terlalu banyak bagi menghadap gajet, anak kecil ini mengalami kerosakan otak

Terlalu banyak bagi menghadap gajet, anak kecil ini mengalami kerosakan otak

Siapa yang tak sayangkan anak bukan? Kita semua mahu berikan yang terbaik untuk anak kecil kita. Namun, setiap apa yang kita berikan untuknya berseronok biarlah dikawal dengan baik. Ini termasuklah memberi anak kecil kita gajet sama ada telefon pintar atau tablet untuk bermain.

Sebuah video yang telah dikongsi oleh Tan Lee Hai Min di FB telah menjadi tular, yang mana video itu menunjukkan seorang anak kecil yang berada di wad ICU. Anak kecil di dalam video itu dikatakan mengalami kerosakan otak akibat terlalu banyak menghadap gajet yang diberikan kepadanya.

https://www.facebook.com/ry.haiminii/posts/466752683875615

Kanak-kanak berusia satu tahun kini berjalan ke skrin TV dan menggeseknya kerana mereka menganggapnya tablet

Penyelidikan dari Common Sense Media, US menunjukkan peningkatan luar biasa kanak-kanak yang menggunakan alat seperti telefon pintar dan tablet. Ia telah meningkat hanya dalam tempoh dua tahun. Dari 38% pada tahun 2011, tinjauan dua tahun itu menunjukkan bahawa kanak-kanak di bawah lapan tahun yang menggunakan peranti mudah alih telah meningkat hingga 72% pada tahun 2013.

Pengasas Common Sense Media, Jim Seyer menjelaskan bahawa alat digital ini mengubah keseluruhan gaya hidup kanak-kanak, malah menggantikan TV, mainan, taman permainan, dan buku cerita.

“Kanak-kanak berusia satu tahun kini berjalan ke skrin TV dan menggeseknya kerana mereka menganggapnya tablet. Mereka menjadikannya sebahagian masa kecil dengan cara yang hampir tidak dapat dibayangkan sebelumnya.” – kata Jim Seyer

Oleh itu, Akademi Pediatrik Amerika tidak menggalakkan penggunaan teknologi untuk kanak-kanak di bawah usia dua tahun dengan mengatakan bahawa ia mengubah sifat zaman kanak-kanak.

Boleh menyebabkan penurunan kemampuan untuk mengatur diri

Apakah kesan gajet moden ini kepada kanak-kanak? Berikut adalah tiga sebab kenapa alat moden ini menghalang perkembangan kanak-kanak:

  • Perkembangan otak drastik: Sewaktu kanak-kanak, otak mereka berukuran tiga kali ganda dan terus berkembang sehingga dewasa. Kajian menunjukkan bahawa terlalu banyak gajet boleh memberi kesan negatif pada otak anak terhadap fungsinya, bahkan dapat menyebabkan kurang perhatian, kelewatan kognitif, gangguan pembelajaran, peningkatan impulsif, dan penurunan kemampuan untuk mengatur diri. Ibu bapa dinasihati untuk menyanyi, membaca, dan bercakap dengan anak-anak mereka daripada membiarkan mereka bermain atau menonton TV di rumah.
  • Pendedahan kepada radiasi: Menurut laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia 2011, telefon bimbit dan peranti tanpa wayar lain dianggap sebagai risiko kategori 2B kerana pelepasan radiasi mereka. Pada bulan Disember 2013, Dr. Anthony Miller dari School of Public Health University of Toronto mendedahkan bahawa pendedahan frekuensi radio jelas merupakan ancaman kepada kanak-kanak.
  • Kekurangan tidur: Kanak-kanak yang ketagihan bermain telefon pintar atau tablet, mereka kehilangan rehat yang diperlukan. Selain itu, bermain tablet sendiri menjadi pil tidur mereka. Tanpanya, mereka menjadi pemarah dan agresif.

Moga isu ini membuka mata kita semua sebagai ibu bapa. Sayangilah anak anda dengan cara yang bijak dan selamat.

Suka dengan pengisian artikel ini? Mari dapatkan banyak lagi artikel berkaitan kesihatan dari kami dengan menyertai channel telegram kami di sini: t.me/kitasihat

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *