Terima lukisan daripada kanak-kanak berumur 9 tahun. Ini respon Raja Permaisuri Agong

Terima lukisan daripada kanak-kanak berumur 9 tahun. Ini respon Raja Permaisuri Agong

“Ya Tuanku… rakyat Malaysia memang teramat sayang kepada Tuanku.”

Itulah komen yang ditinggalkan oleh seorang pengguna laman sosial Instagram menerusi foto yang dikemaskini oleh Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.

Baru-baru ini baginda telah berkongsi beberapa gambar yang memaparkan dirinya dan Tuanku Agong memegang satu potret yang dilukis oleh kanak-kanak berusia 9 tahun.

“Terima kasih, cantek sangat n the cute letter … tuanku agong suka sangat !” – tulis Permaisuri Agong

Perkara ini jelas menunjukkan Agong dan Permaisuri sangat menghargai pemberian daripada rakyatnya walaupun kanak-kanak berkenaan baharu sahaja berusia 9 tahun. Meninjau ke ruangan komen, rata-rata meninggalkan reaksi positif selain menunjukkan kata-kata suka terhadap penghargaan berkenaan.

Kebaikan melukis kepada perkembangan anak kecil yang ramai terlepas pandang

Kita semua tahu bahawa ketika anak-anak melakukan kerja-kerja seni, ia meningkatkan tahap kreativiti mereka. Kita juga tahu bahawa kreativiti sangat penting untuk perkembangan anak. Menariknya, melakukan kerja seni seperti melukis pada usia muda mempunyai banyak faedah untuk kesejahteraan fizikal, emosi dan mental anak-anak. Berikut faedah yang dikongsi oleh Play Kettering:

  • Perkembangan kemahiran motor: Menconteng dengan marker dan krayon adalah kemahiran yang menjadi asas untuk belajar menulis. Memegang berus cat, mengikat manik, dan memotong dengan gunting, semuanya mengasah kemahiran motor halus, yang membantu dalam perkara seperti belajar mengikat kasut, kancing pengikat, memegang peralatan dan banyak lagi aktiviti harian.

 

  • Keyakinan dan ekspresi diri: Menguasai kemahiran, menyelesaikan projek seni dan belajar mengekspresikan diri dengan cara baru membantu anak-anak mendapatkan keyakinan dan ketekunan. Perkara-perkara ini juga membantu anak-anak memberikan respons emosi positif terhadap situasi tertekan. Projek yang bergantung pada masa, seperti menunggu cat dan gam kering, mendorong kesabaran, yang sukar bagi kebanyakan kanak-kanak. Fokus kepada projek untuk jangka masa yang panjang juga mengembangkan fokus dan jangka masa perhatian yang lebih lama.

 

 

  • Pemprosesan dan ingatan visual: Mengecat, melukis dan mengukir membantu mengembangkan kemahiran visual-spatial, terutama pada kanak-kanak kecil. Kemahiran ini membantu anak-anak menganalisis apa yang mereka lihat dan membuat pilihan berdasarkan maklumat visual. Membuat projek seni dan kraf juga membantu mengembangkan fungsi eksekutif, yang merangkumi memori kerja, fleksibiliti mental dan kawalan diri. Permainan dan aktiviti kreatif adalah kaedah utama untuk mengembangkan sifat-sifat yang diperlukan ini. Sifat-sifat ini memandu kemampuan anak anda untuk merancang tingkah lakunya, yang penting untuk kejayaan akademik.

Suka dengan pengisian artikel ini? Mari dapatkan banyak lagi artikel berkaitan kesihatan dari kami dengan menyertai channel telegram kami di sini: t.me/kitasihat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *