Jumlah kes harian kembali melepasi angka 2,000. Dijangka berlaku gelombang keempat

Jumlah kes harian kembali melepasi angka 2,000. Dijangka berlaku gelombang keempat

Jumlah kes Covid-19 di Malaysia terus meningkat, dengan 2.148 kes baru dicatatkan pada hari Khamis (15 April). Kali terakhir angka harian negara melebihi 2,000 adalah pada 5 Mac – ketika terdapat 2,154 kes pada hari itu.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah catatan di Twitter bahawa Sarawak mempunyai jumlah tertinggi dari semua negeri dengan 512 kes baru, diikuti oleh Selangor dengan 459 jangkitan.

Secara kumulatif, negara ini memiliki 367.977 kes Covid-19 yang disahkan sejak wabak itu bermula. Sebelum ini, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengatakan bahawa negara bakal berdepan gelombang keempat penularan COVID-19.

 Kadar kebolehjangkitan Covid-19 kembali meningkat

Ramalan ini dibuat berdasarkan kepada data yang dikumpul oleh Kementerian Kesihatan (KKM) setakat ini, yang menunjukkan kadar kebolehjangkitan Covid-19 atau R-Naught (Ro/Rt) pada 11 April lalu untuk seluruh negara kembali meningkat kepada 1.06.

Data di peringkat negeri pula menunjukkan Terengganu merekodkan Ro/Rt tertinggi iaitu 1.56.

“Walaupun aktiviti sepanjang Ramadan dibenarkan, ia tidak bermakna kita boleh leka kerana Covid-19 tidak pernah bercuti. Data daripada KKM menunjukkan kemungkinan berlakunya gelombang keempat Covid-19.

Maka, kita bersama-sama perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) apatah lagi pada bulan Ramadan terdapat banyak aktiviti seperti Bazar Ramadan, majlis berbuka, moreh dan solat Tarawih berjemaah.” – kata Datuk Seri Ismail Sabri

Selain itu, penemuan varian baharu di beberapa negara seperti United Kingdom, Afrika Selatan, Nigeria dan Brazil pada hujung tahun lalu, menjadi antara faktor berlakunya ketidaktentuan kes pada hari ini.

Amalkan Wash, Wear dan Warn

KKM ingin menasihati orang ramai agar terus patuhi saranan serta nasihat-nasihat kesihatan yang sering ditekankan iaitu;

  • Elakkan 3S: (elakkan kawasan yang sesak, sempit dan sembang dengan jarak yang dekat).
  • Amalkan 3W: (Amalkan Wash, Wear dan Warn)

Patuhlah kepada S.O.P sebagai normal baharu. KKM akan terus memantau perkembangan kejadian jangkitan di dalam negara, dan juga luar negara melalui maklumat yang diperolehi daripada pihak WHO.

Orang ramai akan sentiasa dimaklumkan sebarang perkembangan terkini mengenainya. Begitu juga, KKM akan memastikan langkah pencegahan dan kawalan yang sewajarnya adalah dilaksanakan secara berterusan.

Suka dengan pengisian artikel ini? Mari dapatkan banyak lagi artikel berkaitan kesihatan dari kami dengan menyertai channel telegram kami di sini: https://t.me/kitasihat

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *