Kadar tol pun polis negeri akan periksa sewaktu hari raya. Jika tinggi, mungkin dikompaun

Kadar tol pun polis negeri akan periksa sewaktu hari raya. Jika tinggi, mungkin dikompaun

Sebelum ini, kita telah mendengar beberapa strategi yang akan digunakan oleh pihak polis bagi mengesan salah laku orang awam sepanjang hari raya yang akan tiba. Antaranya dengan mengesan jumlah selipar yang banyak di sesebuah rumah serta bilangan kereta.

Bagi pihak polis Perak pula, mereka akan memeriksa kadar bayaran tol mana-mana pengguna lebuh raya yang didapati tidak munabasah dan tinggi.

Bagi pengguna seperti ini akan dikenakan kompaun selain diarah berpatah balik ekoran kesalahan rentas negeri, kata Ketua Polis Perak Datuk Mior Faridalathrash Wahid.

Ini adalah antara strategi digunakan pihaknya dalam membanteras pergerakan rentas negeri khasnya sewaktu musim perayaan selain usaha mengekang penularan pandemik Covid-19 ke negeri ini.

“Akan ada pemeriksaan (oleh beberapa anggota di plaza tol), tetapi tidak kepada semua kenderaan. Kalau kita buat terlalu ketat seperti pemeriksaan semua kenderaan, akan menyebabkan kesesakan lalu lintas. Kita mungkin tengok pada kadar bayaran tol.

“Contohnya bila bacaan tol itu tinggi seperti dari Jalan Duta, kita akan hentikan kenderaan tersebut untuk tindakan kompaun dan arah pengguna berpatah balik kecuali mereka yang ada surat pelepasan. Ini satu daripada strategi.

“Kadang-kadang ada yang pandai keluar tol itu ini untuk elak dikesan rentas negeri. Mereka ada pelbagai taktik. Kita tidak mampu periksa semua pengguna jalan raya. Berilah kerjasama kepada pihak berkuasa,” – katanya.

Pihak polis menerima 3,000 permohonan merentas negeri setiap hari

Sebelum ini, dilaporkan bahawa pihak polis Perak  akan memperketatkan lagi sekatan jalan raya (SJR) di 27 laluan keluar masuk di negeri ini bagi mengekang pergerakan rentas negeri tanpa kebenaran oleh mana-mana individu menjelang dan sewaktu sambutan Aidilfitri.

Menurut k Datuk Mior Faridalathrash Wahid, usaha  sewaktu pengoperasian di SJR itu memerlukan kerjasama dan dasar tanggungjawab semua pihak dalam memastikan kadar jangkitan Covid-19 dapat dikekang sepenuhnya.

“Kalau kita tiada rasa tanggungjawab, sampai bila-bila apa kita buat ini tidak akan berjaya,” – katanya

Dalam pada itu, beliau berkata pihaknya menerima kira-kira 3,000 permohonan rentas negeri setiap hari membabitkan 15 Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di seluruh negeri namun ada yang ditolak kerana alasan yang tidak kukuh dan tidak menyakinkan.

“Kadang-kadang sampai 3,000 permohonan sehari, tetapi bukan tujuan sosial. Jika ingin ziarah orang tua, sambut perayaan memang tidak dibenarkan kecuali kematian, tujuan perubatan, ambil anak dari asrama, ekonomi dan perhubungan jarak jauh.

“Kita memang periksa dengan teliti. Ada yang kita tolak lebih kurang 100 permohonan sehari. Kadang-kadang alasan atas dasar kebajikan tetapi sebenarnya bukan.

Kematian pun yang dibenarkan cuma keluarga rapat sahaja. Kebanyakan permohonan untuk rentas negeri pada hujung minggu,” – katanya

Suka dengan pengisian artikel ini? Mari dapatkan banyak lagi artikel berkaitan kesihatan dari kami dengan menyertai channel telegram kami di sini: https://t.me/kitasihat

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *