Kesihatan mental kanak-kanak di Gaza semakin parah untuk dipulihkan. Ini sebabnya

Kesihatan mental kanak-kanak di Gaza semakin parah untuk dipulihkan. Ini sebabnya

Kanak-kanak yang tinggal di Gaza mengalami tekanan psikososial yang sangat tinggi kerana tindak balas ganas Israel terhadap sebarang tunjuk perasaan di Gaza dan serangan harian yang mereka saksikan.

Kajian yang dilakukan oleh Majlis Pelarian Norway pada tahun 2019 mendapati bahawa 68 peratus pelajar sekolah di kawasan yang dekat dengan kawasan perimeter Israel mempunyai petunjuk yang jelas mengenai gangguan psikososial ini.

Majoriti mengatakan mereka paling terkesan dengan bunyi letupan berdekatan dan gambar-gambar konflik dari media di Gaza.

Perlu bertahun-tahun membantu dengan anak-anak ini dari kesan trauma

“Keganasan yang disaksikan oleh kanak-kanak setiap hari, termasuk kehilangan orang tersayang, dalam konteks pengepungan Israel yang melumpuhkan, yang mengabadikan dan memperburuk krisis kemanusiaan Gaza, telah menyebabkan seluruh generasi mengalami kerosakan emosi.

Perlu bertahun-tahun bekerja dengan anak-anak ini untuk menghilangkan kesan trauma dan mengembalikan rasa harapan mereka untuk masa depan.” – kata Pengarah NRC Di Palestin NRC, Kate O’Rourke

Peningkatan dramatik korban Palestin semakin melumpuhkan sistem kesihatan yang sudah di penghujunganya dan menimbulkan kebimbangan serius terhadap penggunaan kekuatan tentera berlebihan oleh tentera Israel.

Pada masa yang sama, di bawah pengepungan Israel selama lebih dari 11 tahun, 54 peratus penduduk Gaza sekarang menganggur, 53 peratus orang hidup dalam kemiskinan dan ketidakcukupan makanan meningkat menjadi 68 peratus.

Kedua-dua pihak samada PBB dan Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa (ICRC) telah mendapati bahawa pengepungan yang dikenakan ke atas Gaza merupakan hukuman kolektif.

“Gaza, seperti seluruh wilayah Palestin yang dijajah, sangat memerlukan solusi politik yang adil dan berkekalan, termasuk untuk pelarian Palestin… ” – kata O’Rourke.

Suka dengan pengisian artikel ini? Mari dapatkan banyak lagi artikel berkaitan kesihatan dari kami dengan menyertai channel telegram kami di sini: https://t.me/kitasihat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *