Didakwa terlibat kes gangguan seks. Polis panggil pendakwah terkenal untuk beri keterangan

Didakwa terlibat kes gangguan seks. Polis panggil pendakwah terkenal untuk beri keterangan

Gangguan seksual boleh berlaku di mana-mana dan pelakunya juga tidak mengira apa status dan pangkatnya. Kadang-kala orang yang kita sangka baik dari luarannya, rupa-rupanya merupakan pelaku gangguan seksual.

Baru-baru ini, Harian Metro melaporkan bahawa pihak polis Bukit Aman akan memanggil seorang pendakwah terkenal untuk memberi keterangan berhubung siasatan berkaitan dakwaan gangguan seksual.

Hint mengenai siapakah pendakwah itu turut disertakan

Menurut sumber laporan, dijelaskan juga bahawa pendakwah yang dipanggil ini ialah seseorang yang berumur 30-an. Dia telah diminta hadir pada hari ini (19 Ogos).

Sama ada pendakwah itu akan hadir atau tidak untuk memberi keterangan, nampaknya ia tak dapat dipastikan. Kes ini akan disiasat dan dijalankan bahagian Siasatan Jenayah Seksual, Wanita dan Kanak-Kanak (D11), Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman.

Mungkin ramai yang tahu, sebelum ini telah tular di media sosial mengenai video lucah yang menunjukkan lelaki mirip pendakwah itu.

Gangguan seksual boleh berlaku di mana-mana sahaja dalam pelbagai bentuk

Menurut Unit Psikologi  Kementerian Sumber Manusia, gangguan seksual bermaksud perlakuan yang kurang disenangi melalui kata-kata, isyarat, sentuhan, psikologi dan visual yang berunsurkan seks yang biasanya dilakukan berulang-ulang.

Perlakuan-perlakuan ini termasuklah sentuhan tubuh badan yang tidak diingini, paksaan mengadakan dating, dan pujuk rayu supaya melakukan hubungan seks di tempat kerja. Kebiasaannya, cara gangguan seksual dikategorikan kepada tiga iaitu lisan, bahasa isyarat dan visual.

  • Lisan: Melalui kata-kata, komen, gurauan, usikan dan bunyi yang bersifat seksual
  • Bahasa isyarat: Isyarat tangan atau isyarat yang membayangkan perlakuan seks
  • Visual: Menunjukkan bahan-bahan lucah, melukis gambar lucah, menulis surat berbentuk seksual, serta mendedahkan tubuh berpakaian seksi

Kesan gangguan seksual boleh berlaku dalam jangka masa panjang. Tidak hanya ketika ia berlaku. Terdapat beberapa kesan yang boleh dikaitkan dengan gangguan seksual, antaranya adalah kesan psikologi dan kesan emosi.

 

7 thoughts on “Didakwa terlibat kes gangguan seks. Polis panggil pendakwah terkenal untuk beri keterangan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *