Kebenaran balik kampung untuk hari raya bakal ditangguhkan. Ini sebab-sebabnya

Kebenaran balik kampung untuk hari raya bakal ditangguhkan. Ini sebab-sebabnya

Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mencadangkan agar perjalanan antara negeri untuk perayaan Aidilfitri ditangguhkan, kata Menteri Kesihatan Datuk Dr Adham Baba.

Menurutnya ini kerana kadar penularan Covid-19 masih berada di tahap yang membimbangkan.

“Banyak pihak telah meminta kerajaan untuk mengizinkan perjalanan antara negeri untuk Hari Raya Aidilfitri. Namun, Kementerian mengusulkan agar perkara itu ditunda,” – kata Dr Adham Baba

Terdapat varian baru dalam masyarakat

Dia menambah bahawa ini disebabkan oleh varian baru Covid-19 dalam masyarakat dan program vaksinasi nasional yang sedang berlangsung.

Ditanya sama ada mereka yang telah menerima kedua-dua dos vaksin Covid-19 akan diberi pengecualian untuk perjalanan antara negeri, Dr Adham mengatakan bahawa dia akan menunggu maklumat dari Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Pusat Kawalan Penyakit Amerika Syarikat dan Pencegahan (CDC).

Kami masih menunggu maklumat dari WHO dan CDC untuk memberikan penjelasan yang lebih jelas kepada kami mengenai apakah pengecualian seperti itu dapat diberikan untuk perjalanan antar negara,” – katanya lagi

Namun, bagi mereka yang merupakan barisan depan, perjalanan antar negaeri dibenarkan kerana sangat mustahak bagi mereka untuk dikerahkan.

7 daerah di Kelantan dikenakan PKP

Bermula Jumaat (16 April 2021), kerajaan melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di tujuh daerah di Kelantan selama dua minggu. PKP di Kelantan membabitkan daerah Kota Bharu, Pasir Mas, Pasir Puteh, Bachok, Machang, Tumpat dan Tanah Merah.

“Kes meningkat daripada 756 kes kepada 1,088 kes dan semua tujuh daerah ini kini berada dalam Zon Merah. Selain itu, sembilan kluster baharu dilaporkan dalam tempoh 14 hari dengan kadar kebolehjangkitan dalam komuniti adalah tinggi.” – kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Menurutnya lagi, Kementerian Kesihatan (KKM) mengesahkan berlaku peningkatan 30.5 peratus di negeri itu dalam tempoh 14 hari.

Suka dengan pengisian artikel ini? Mari dapatkan banyak lagi artikel berkaitan kesihatan dari kami dengan menyertai channel telegram kami di sini: https://t.me/kitasihat

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *